【親子好去處】大欖隧道轉車站農場 Part 2

呀劍

呀劍常聽說朋友跟子女在假期出國旅遊而不留港,其實香港都有許多適合一家大細遊玩的地方, 不如參考《呀劍萬帥• 親子旅遊• 攝影扎記》打造你跟小朋友的一個親子旅程! 我不是甚麼旅遊達人,寫的也不夠全面,只希望跟大家分享一點點心得!

Facebook專頁:https://www.facebook.com/kimfamilytravel/
Blogger網誌:http://kimfamilytravel.blogspot.hk/

上晝嘅活動已經好精采,整完Pizza又織過草蜢,究竟下晝仲有咩玩呢? 大欖隧道轉車站農場實在一個值得大家去玩的地方

因為大家的Pizza都焗緊,活動比原先定的時間Overrun咗少少,所以「嫲嫲」擔心大家肚仔餓,做了些繪蕃薯俾大家食! 真係好窩心呀

然後「嫲嫲」帶大家到農場走一圈,介紹一下植物! 因為剛過了的10號風球,所以農場有點設施也被催毁了


相中見到的白色架,以前載着好多植物! 希望農場快D回復原貌

我哋一邊行,兩隻狗狗都跟住大家! 

真係好啦! 原來呢個農場有隻小羊,所有小朋友都好開心,「嫲嫲」即刻俾D草佢哋去餵

小朋友自己仲會自己去發掘農場其他有事物,好似哥哥就搵到一朵咁靚嘅花!


呀芊就周圍搵「怕醜草」去撳佢哋等佢哋摺埋 ^…^

轉個頭導賞完番埋位,Pizza已經出爐啦!!!! (當然唔止咁少,第2 Round已經入爐)

哥哥嗰塊已經焗好! 相中最下嗰塊


那邊廂「嫲嫲」仲擔心我哋唔夠飽,請我哋食水餃! 聽過水餃係「奴隸」姨姨尋晚專登番農場包俾大家,好感動呀….

大家拎住自己親手做嘅Pizza,走到大自然環境中慢慢享受,真係好正!

呀芊同其他同學仔一齊開心Share


「嫲嫲」的水餃都煮好!

呀芊嘅車車造型Pizza終於出爐,獨一無二的Pizza,真係去Pizza乞再好食的都不及自己親手做的


自己親手做的特別有胃口! 食完哥哥那塊,再食自己的


食到飽飽之後,我哋又要準備下個活動啦! 同樣係最受小朋友歡迎的節目之一,就係自製豆腐花啦

「丫嬛」叔叔先俾各小朋友試下黃豆本身的味道


大家都話冇味…然後就唔明白點解整出嚟嘅豆腐花咁好味


同樣由原材料開始教小朋友點樣整豆腐花,先將黃豆放入去攪拌機攪碎!


攪碎後呈奶白色,小朋友都大叫「豆漿」呀!


然後用隔渣袋親手將豆漿搾出


最後剩下的黃豆渣仲可以拎去河度去餵魚,真係一件事可以滿足哂3個願望(豆腐花、豆漿同埋用黃豆渣餵魚)

因為成幾斤黃豆,所以這個步驟都要做5-6次,每個小朋友都一定有機會可以參與

這個小朋友好似期待以久…

一「鍊」落去豆漿彈到周圍都係,「丫嬛」叔叔成身都係….攪到所有大人小朋友都爆笑!

如果有個「最肉緊大獎」我諗非呀芊莫屬!

所有渣出嚟嘅豆漿,「丫嬛」叔叔就拎入去煲


媽咪負責邊煲邊攪,負責睇火! (其實由活動開始,所有家長都有幫忙每一部份的工作,我覺得咁樣比起撓埋對手等食更加有意義)


哥哥這邊就負責預備粟粉魚膠粉,用嚟凝固豆腐花!


豆漿滾起後,就要成煲撞落去魚膠粉度

然後放埋一邊,大概半個鐘就已經完成!


「丫嬛」叔叔仲教我哋裝起豆腐花後,再加入豆漿會更好味更滑


小朋友食完再添!!! 食極都仲有, 最後都食唔哂

食完豆花仲要飲豆漿,真係飽到上心口!

食飽梗係要幫手洗碗啦!

跟住「丫嬛」叔叔同我哋分享一下佢辦農莊的理念


他提倡所有農作物都唔可以落農藥,因為有好多數字顯示,食咗帶有農藥的蔬果都有機會患上癌症


原來有好多我哋以為健康或者「有機」的食物都未必係我哋想像咁有益,所以大家都要注意飲食!


最後「丫嬛」叔叔帶大家到河邊去餵魚,等小朋友放埋最後嘅電,用力掉出去!!!

臨走前同「丫嬛」叔叔影番張相紀念先,我哋仲應承咗出年年頭再去探佢,佢話到時請我哋食農村飯食乳鴿…

Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 24-70mm f/2.8L USM

想跟我去體驗其他活動,快D報名親子團,同埋留意專頁公佈詳情啦!

呀劍評分: 10分

呀劍評語: 下晝的豆腐花活動實在很好玩,可以俾小朋友知道製作過程,又可以參與其中。而且仲可以體驗環保,做豆花豆漿之餘,淨番D渣仲可以拎去餵魚! 農場簡樸舒服,好有「家」的感覺,「丫嬛」叔同「奴隸」姨,仲有「嫲嫲」,就好似去咗親戚家玩一樣自在。

大欖隧道轉車站農場》

「他到了那裡,看見神所賜的恩就歡喜,勸勉眾人,立定心志,恆久靠主。」使徒行傳11:23


「魚菜共生」不可以用農藥,藥霧噴在空氣中,會走到魚池去,魚就會在半個小時內死亡,這是一個比有機耕種更高技巧的農耕法。從事教育事業18年的IT人,在資助學校、私立大學、國際學校工作多年,明白道德比錢重要,所以在2014年全職投入農業,為本地農民提供技術,推廣「安全菜」,有機種植,魚菜共生。

(以上資料更新至文章當日)

Facebook專頁: 呀劍萬帥 kimfamilytravel

Blog網誌 : www.kimfamilytravel.com