【親子好去處】糖果主題 元朗體育館 兒童遊戲室

呀劍

呀劍常聽說朋友跟子女在假期出國旅遊而不留港,其實香港都有許多適合一家大細遊玩的地方, 不如參考《呀劍萬帥• 親子旅遊• 攝影扎記》打造你跟小朋友的一個親子旅程! 我不是甚麼旅遊達人,寫的也不夠全面,只希望跟大家分享一點點心得!

Facebook專頁:https://www.facebook.com/kimfamilytravel/
Blogger網誌:http://kimfamilytravel.blogspot.hk/

今年康記新開及翻新咗幾個兒童遊戲室,元朗體育館的兒童遊戲室係其中一個,同深水埗北河街的差唔多以「糖果」為主題(唔係「糖果屋」),再加上元朗傳統特色的壁畫特別靚!

元朗體育館及圖書館喺我哋搬走前已經起緊! 到今年終於完工 

場館開放咗都差唔多2-3個月,今日天氣真係太熱,喺街度乾煎頂唔住,所以周圍都唔想去,不如索性入去避避暑。

入到體育館搭升降機直上三樓

大家如果要嚟玩,最好於開場前早半個鐘嚟排隊。每節50分鐘(10分鐘清潔),5歲以下要大人陪同,最多接受26人進場(包括大人)。

雖然我哋嚟到啱啱開場,不過都會有家庭提早離開,所以我哋等咗一陣都有得入去玩

這裡面積唔算大,有160平方米,裡面只得糖果造型軟墊

 
 

牆身上畫咗副元朗特色的壁畫,唔少得林村許願樹同濕地白鷺

體育館、輕鐵…

當然唔少得主角康文署圖書館及體育館

仲有聚星樓及元朗公園百鳥塔

 
 
 
佢哋最鍾意係呢個彩虹,就好似搖搖板咁玩

場內多個糖果造型的軟墊都幾得意,好似呢條香口膠咁,大家記得係扮緊邊個牌字嗎?

仲有幾款朱古力,又幾似三角牌喎!

 

真係好似去咗個糖果世界咁好得意,唔玩得都睇得!

生日蛋糕都有埋! 如果爉燭都係立體一支支企喺度就仲好玩

場中間立置放了一大堆糖果(軟墊)

薄荷糖都有,我問場內其他小朋友,佢哋都話食過! 仲話好辣架…哈~~

牆邊有幾個訓練小朋友小肌肉的裝置,每個都好特別,有部份仲比較少見

 

即使場裡面冇咩嘢玩,但係佢哋不停跑、跑、跑,玩捉已經超開心!

唔好以為呀芊俾支士的糖壓住,其實係佢喺度爬緊要穿過去!

玩完仲可以過隔離兒童圖書館繼續來個親子閱讀

Photo by CANON 5D Mark IV, Len | EF 16-35mm f2.8L USM

呀劍評分: 7分

呀劍評語: 雖然設施唔多,不過大熱天時入嚟涼涼冷氣玩一玩,玩完之後仲可以過隔離兒童圖書館睇書,離開後仲可以去對面餐廳嘆番個下午茶!


遊戲室主題

糖果

地址

元朗馬田路52號元朗文化康樂大樓3樓


開放時間

早上8時30至1時20分;下午2時30分至晚上9時20分(每時段為50分鐘,10分鐘清潔)


查詢電話

2891 9207

(以上資料更新至文章當日)

Facebook專頁: 呀劍萬帥 kimfamilytravel

Blog網誌 : kimfamilytravel.blogspot.hk